sobota, 27. oktober 2012

TEHNIKE 57/365 - kaširanje

TEHNIKE 57/365 - kaširanje

Za kaširanje potrebujemo
- lepilo mekol, tapetniško lepilo ali škrobno lepilo
- vodo 
- časopisni papir ali drugi tanki papir (papirnate brisače malo debelejše)

- Lepilo mekol zmešamo z vodo v razmerju 1 : 3, en del lepila in tri dele vode.
- Tapetniško lepilo pa zmešaj po navodilih na embalaži.
- Škrobno lepilo pripravimo sami tako, da skuhamo eno merico moke in tri merice vode, dodamo par kapljic olja in ohladimo

Časopisni papir natrgamo na manjše kose. Z njim lahko oblepimo različne predmete, škatle od čevljev, različno odpadno embalažo, lahko pa tudi oblikujemo stvari samo iz papirja, oblepimo skledo, ki nam služi kot model (preko posode napni prozorno folijo, da na koncu lahko posodo odstraniš in ostane nepoškodovana).
Na predmete najprej nanesemo lepilo, potem pa gor polagamo papir in še enkrat premažemo z lepilom in pustimo da se posuši. Taki predmeti postanejo bolj trdi in trpežni.

Papir lahko na podlago polagamo tako, da bo površina ravna. lahko pa ga tudi zgubamo in damo površini različne reliefe, vendar mora biti papir v celoti prepojen z lepilom.

Na koncu izdelek lahko pobarvamo z akrilnimi barvami in polakiramo, da je še bolj trpežno.

SKLEDA
Če delamo svojo samostoječo posodo, moramo nanesti več plasti papirja.
Najprej posodo oblečemo v prozorno folijo ali vrečko, potem pa zlagamo na posodo papir, ki smo ganamočili v lepilo.Papir pogladimo in tako nadaljujemo z naslednjim. Nanesti moramo vsaj pet plasti papirja, da bo skleda dovolj trdna. Na koncu dobro pogladimo celo skledo, in se prepričamo, da je ves papir prepojen z lepilom. Papirnato skledo postavimo blizu radiatorja ali na sonce da se posuši. Ko je zunanji del že suh in trd, lahko snameš papirnato skledo s posode, ki je služila kot opora, ji odstraniš prozorno folijo in jo pustiš preko noči, da se dobro osuši.
Pobarvaš in okrasiš jo po želji.

Z lepilom lahko na podlago prilepimo tudi različne serviete in s tem naredimo motive. Pred nanosom serviete lahko pobarvamo podlago. Če bomo pobarvali z belo barvo podlago, bo prišla servieta in njeni vzorček najbolj do izraza.

Literatura in viri:
1. Mali ustvarjalci,  Petra Korenjak Marčun [12]
2. Mali ustvarjalci 2, Petra Korenjak Marčun [36,42]

Ni komentarjev:

Objavite komentar