nedelja, 7. oktober 2012

TEHNIKE 37/365 - šivanje / gumbnice / ročno izdelane gumbnice / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

TEHNIKE 37/365 - šivanje / gumbnice / ročno izdelane gumbnice / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

Kadar zapenjamo oblačila z gumbi, moramo izdelati tudi ustrezne GUMBNICE. Poznamo tri osnovne vrste gumbnic: STROJNO OBŠITE ali OBZANKANE gumbnice, KROJAŠKE gumbnice in PASPULIRANE gumbnice. Poleg teh osnovnih vrst gumbnic obstajajo še NEPRAVE gumbnice za pravo in umetno usnje. Namesto z gumbnicami pa lahko zapenjamo oblačilo tudi z ZANKAMI IZ BLAGA.


Preden se lotimo izdelave gumbnic, ojačamo obrobo za gumbnice s podstavo. Pri ženskih oblačilih, ki jih zapenjamo spredaj, izdelamo gumbnice v DESNEM prednjem predelu, pri moških oblačilih pa v LEVEM sprednjem delu.
Pri tem je popolnoma vseeno ali bodo gumbnice tekle vodoravno ali navpično.

Lego gugmbnice zaznamujemo s kredo, bicikami ali z naudarno nitjo. Vodoravne gumbniced se začenjajo 2 mm pred vrisano sredino, navpične gumbnice pa ležijo natanko na prednji ali zadnji strani. Med obzankane gumbnice spadajo ročno in strojno obzankane ali obšite gumbnice. Pri obojih šivamo skozi vse plasti blaga.
ROČNO IZDELANE GUMBNICE

Za ROČNO IZDELANE GUMBNICE uporabljamo glede na vrsto gornjega blaga bombažno svilo ali posebno svilo za gumbnice. Gumbnica bo lepša, pa tudi vbodi bodo bolj enakomerni, če jo obšijemo z ustrezno dolgim pravokotnikom, še prden jo zarežemo in obzankamo. Nato zarežemo gumbnico vzdolž sredinske črte od enega do drugega konca pravokotnika. Rezna robova obšijemo s šivalno prejo, ki naj se barvno ujema z vrhnjim blagom. Šivamo od desne proti levi. Vbodemo od spodaj skozi razporek, vodimo šivanko skozi blago in jo izvlečemo ob strojnem šivu. Nit položimo z leve strani pod konico šivanke proti desni in jo zategnemo. Zanka mora ležati natanko na reznem robu gumbnice.
Vsak naslednji vbod vbodemo tesno ob prejšnjem vbodu. Na konceh izdelamo prek celotne širine gumbnice mostič. Naredimo 4-5 dolgih vbodov, ki jih obzankamo z zančnimi vbodi. Na plaščih ali jopah iz debelejših vrst blaga izdelamo korjaške gumbnice. Na koncu gumbnice, ki je obrnjen proti sredini, naredimo polkrog.
Ročno obzankane gumbnice delamo danes le še redko, saj so to delo prevzeli moderni šivalni stroji.



1. ABC šivanja; Almut Bree; Mladinska knjiga Ljubljana 1988 [257]

Ni komentarjev:

Objavite komentar