četrtek, 11. oktober 2012

TEHNIKE 41/365 - šivanje / gumbnice / gumbnice v usnju / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

TEHNIKE 41/365 - šivanje / gumbnice / gumbnice v usnju / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

Kadar zapenjamo oblačila z gumbi, moramo izdelati tudi ustrezne GUMBNICE. Poznamo tri osnovne vrste gumbnic: STROJNO OBŠITE ali OBZANKANE gumbnice, KROJAŠKE gumbnice in PASPULIRANE gumbnice. Poleg teh osnovnih vrst gumbnic obstajajo še NEPRAVE gumbnice za pravo in umetno usnje. Namesto z gumbnicami pa lahko zapenjamo oblačilo tudi z ZANKAMI IZ BLAGA.


Preden se lotimo izdelave gumbnic, ojačamo obrobo za gumbnice s podstavo. Pri ženskih oblačilih, ki jih zapenjamo spredaj, izdelamo gumbnice v DESNEM prednjem predelu, pri moških oblačilih pa v LEVEM sprednjem delu.
Pri tem je popolnoma vseeno ali bodo gumbnice tekle vodoravno ali navpično.

Lego gugmbnice zaznamujemo s kredo, bicikami ali z naudarno nitjo. Vodoravne gumbniced se začenjajo 2 mm pred vrisano sredino, navpične gumbnice pa ležijo natanko na prednji ali zadnji strani. Med obzankane gumbnice spadajo ročno in strojno obzankane ali obšite gumbnice. Pri obojih šivamo skozi vse plasti blaga.


GUMBNICE V USNJU

Gumbnice na oblačilih iz usnja so pravzaprav le obšiti razporki. Pravokotnik v obliki gumbnice prešijemo in ga po sredini prerežemo.
Kadar je del za zapenjanje podložen z oblogo, obšijemo zaznamovano gumbnico še enkrat 3-4 mm od sredinske črte. Dodatno izdelamo mostič.
V umetn o usnje (npr. alkantara) lahko izdelamo paspulirane ali krojaške gumbnice. V tem primeru poloćimo pod umetno usnje svilen papir. Na oblačila iz umetnih snovi pritrdimo raje pritiskače ali pa všijemo vanje zadrge, saj se gumbnice na takšnih materialih rade zatrgajo.


1. ABC šivanja; Almut Bree; Mladinska knjiga Ljubljana 1988 [261]

Ni komentarjev:

Objavite komentar