sreda, 10. oktober 2012

TEHNIKE 40/365 - šivanje / gumbnice / paspulirane gumbnice / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

TEHNIKE 40/365 - šivanje / gumbnice / paspulirane gumbnice / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

Kadar zapenjamo oblačila z gumbi, moramo izdelati tudi ustrezne GUMBNICE. Poznamo tri osnovne vrste gumbnic: STROJNO OBŠITE ali OBZANKANE gumbnice, KROJAŠKE gumbnice in PASPULIRANE gumbnice. Poleg teh osnovnih vrst gumbnic obstajajo še NEPRAVE gumbnice za pravo in umetno usnje. Namesto z gumbnicami pa lahko zapenjamo oblačilo tudi z ZANKAMI IZ BLAGA.


Preden se lotimo izdelave gumbnic, ojačamo obrobo za gumbnice s podstavo. Pri ženskih oblačilih, ki jih zapenjamo spredaj, izdelamo gumbnice v DESNEM prednjem predelu, pri moških oblačilih pa v LEVEM sprednjem delu.
Pri tem je popolnoma vseeno ali bodo gumbnice tekle vodoravno ali navpično.

Lego gugmbnice zaznamujemo s kredo, bicikami ali z naudarno nitjo. Vodoravne gumbniced se začenjajo 2 mm pred vrisano sredino, navpične gumbnice pa ležijo natanko na prednji ali zadnji strani. Med obzankane gumbnice spadajo ročno in strojno obzankane ali obšite gumbnice. Pri obojih šivamo skozi vse plasti blaga.




PASPULIRANE GUMBNICE

Za zarobljene PASPULIRANE GUMBNICE položimo na oznake za gumbnice posamezne pravokotnike iz blaga, ki jih pozneje prešijemo in obrnemo navznoter. Na oblačilu zaznamujemo lego gumbnic. Za 3 cm veliko gumbnico poševno urežemo 6 cm dolg in 4 cm širok paspulni trak.

Poševno urezani trak položimo z licem na lice na blago in na njem še enkrat zaznamujemo velikost gumbnice.
Regulator dolžine vbodov naravnamo na drobne prešivne vbode in obšijemo pravokotnik, katerega daljši stranici sta 3 mm nad sredinsko linijo in 3 mm pod njo. Preden gumbnico prerežemo, preverimo, ali sta šiva ravna in vzporedna.
Nato gumbnico previdno prerežemo natanko po sredinski črti do 0,5 cm pred prešivno črto krajših stranic pravokotnika. Zarežemo še poševno v bogae. Paspuli previdno potisnemo skozi zarezo na narobno stran, juj povlečemo, da zravnamo vogale, in prelikamo.
 Položni stanici poševnega traku preganemo tako, da se robova pregiba stikata natanko v sredini odprtine. Roba paspule poševno naudarimo, da se paspulni polovici ne bi premaknili.
Mali trikotnik, ki je nastal ob zarezovanju, pritrdimo na narobni straani z nekaj prenjimi in zadnjimi vbodi.
Paspulna trakova pritrdimo z lica tesno znotraj prešivne črte. Rob paspulnega rraku, ki leži na notranji strani na podstavi, pritrdimo s križnimi vbodi.
Kadar je gumbnica podloćena z oblogo, naudarimo oblogo okrog gumbnice.
Z lica blaga zabodemo po eno buciko v vogale gumbnice. Oblačilo obrnemo in previdno zarežemo razporek za gumbnico v oblogo. Pred koncem poševn o zarežemo proti bucikam.
Odprte rezne robove spodvihamo tako, da se stikajo s prešivnimi črtami gumbnice. Nato prišijemo oblogo z nevidnimi robnimi vbodi na narobno stran gumbnice.




1. ABC šivanja; Almut Bree; Mladinska knjiga Ljubljana 1988 [260,261]

Ni komentarjev:

Objavite komentar