sobota, 13. oktober 2012

TEHNIKE 43/365 - šivanje / pas iz trakov

TEHNIKE 43/365 - šivanje / pas iz trakov

Marsikatero oblačilo lahko popestrimo s pasom, ki ga sešijemo po lastni zamisli. Kombiniramo pisane trakove in okrasne vezilne vbode, ki jih izvezemo s prejami različnih barv in ki se podajo h kriu, bluzi ali k čevljem.

Fizelino zložimo po dolgem na polovico. Previdno polikamo pregibni rob. Izdelan pas je širok 6 cm. Blago za narobno stran našijemo na dvojno zloženo fizelino. Vse štiri robove zaganemo na prednjo stran in jih prešijemo.

Na sredino prednje strani pasu našijemo svilen trak, na sako stran svilenega traku pa ripsast trak tako, da trakovi prekrivajo rezne robove zaganjene narobne srani.

Robove trakov prešijemo s cikcakastimi vbodi ( širina vboda 2 mm, dolžina vboda 0,5 mm). Barva preje naj ustreza barvi blaga z narobne strani pasu.

Na enem koncu pasu izdelamo 2 gumbnici, na drugem pa prišijemo 2 gumba. Dolžina spodnjega dela za zapenjanje je odvisna od obsega pasu.
Konca traku pa lahko našijemo na prednji del pasu tudi tako, da segata na vsaki strani približno 35 cm čez pas. V tem primeru mora biti pas seveda daljši od obsega pasu, a koncev ne zaganemo, temveč jih zavozlamo ali pa jih nekajkrat ovijemo s svilo za šivanje.

NAPOTEK:
Trakove lahko prešijemo na osnovno blago tudi z različnimi okrasnimi vbodi in ne le s cikcakastimi vbodi.





1. ABC šivanja; Almut Bree; Mladinska knjiga Ljubljana 1988 [163]

Ni komentarjev:

Objavite komentar