torek, 16. oktober 2012

TEHNIKE 46/365 - šivanje / zadrge / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja


TEHNIKE 46/365 - šivanje / zadrge / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja 

Razlikujemo tri osnovne vrste zadrg:
- standardno zadrgo
- hlačno zadrgo
- deljivo zadrgo

STANDARDNO ZADRGO všijemo dvostransko (npr. na gornjih delih) ali enostransko prekrito (npr. pri ženskih hlačah in krilih). Hlačne zadrge so primerne predvsem za moške hlače s posebnim spodnjim delom za zapenjanje. Na ženskih oblačilih jih všijemo tako kot enostransko prekrite standardne zadrge

Deljive zadrge lahko šijemo glede na blago prekrito ali v všiti razporek. Pri vstavljanju zadrg uporabljamo tačko za zadrge. Oblike tačk za zadrge se pri posameznih šivalnih strojih razlikujejo. Vse tačke pa tečejo tesno ob zobcih zadrge.

Pri DVOSTRANSKO PREKRITIH ZADRGAH zalikamo dodatek za šiv na narobno stran. Nato zadrgo naudarimo. Zalikana robova se morata stikati natanko v sredini zobčkov zadrge.
Tačko za zadrgo pritrdimo na levo stran, odprto zadrgo pa položimo pod tačko tako, da tečejo zobci ob desnem vodilnem nastavku. Trak zadrge prešijemo do polovice, iglo pustimo v blagu, dvignemo tačko in zadrgo zapnemo. nato prešivamo dalje.
Na spodnjem koncu zadrge prešijemo prečni šiv. Vzporedno s prvo stranjo zadrge všijemo še drugo stran zadrge. Na 1/3 dolžine pred koncem šiva zadrgo spet odpremo (iglo pustimo v blagu, tačko dvignemo), spustimo tačko navzdol in prešijemo šiv do konca.


 Pri DVOSTRANSKO PREKRITI, KONFEKCIJSKO VŠITI ZADRGI všivna brazda ni vidna. Odprtino za zadrgo sešijemo z velikimi naudarnimi vbodi in šiv polikamo.
Zaprto zadrgo položimo natanko na šiv in jo naudarimo z drobnimi vbodi ik ob zobcih. Pri tem pazimo, da naudarjamo trak zadrge le na dodatek za šiv (ne naudarjamo skozi vrhnje blago).
Naudarno nit izvlečemo, zadrgo pa odpremo. Z narobne strani prešijemo najprej enega, nato pa še drugi krak zadrge na dodatek za šiv. Ko odstranimo naudarno nit iz dodatka za šiv, zadrgo zapremo in šiv narahlo polikamo.

Pri VZORČASTEM BLAGU zadrga ne sme motiti vzorca. Razporek za zadrgo spnemo z naudarnimi vbodi. Zadrgo naudarimo  z licem na dodatek za šiv, zobci zadrge naj ležijo natanko na sredini šiva.
Všijemo zaprto zadrgo, ki pa se pod tačko ne sme premikati, zato jo utrdimo z dodatnimi križnimi vbodi, ki jih šivamo žez zobce.
Z lica blaga preverimo, ali vzorec lepo teče. Pri zelo gladkih vrstah blaga lahko dodatno še enkrat naudarimo z lica. Nato zadrgo všijemo.


ENOSTRANSKO PREKRITO VŠITE ZADRGE sodijo v krila in hlače. Uporabljamo lahko hlačno zadrgo, ki ima pod drsnikom varnostni kavelj. Če pritisnemo drsnik ob ta kaveljček, se zadrga ne odpre.
Levi dodatek za šiv zalikamo navznoter. Odprto zadrgo, ki je obrnjena z licem navzdol, naudarimo na enojno plast blaga tako, da leži zalikani rob tik za zobci. Prešivamo z lica, tesno ob naudarni črti.
Zadrgo zapremo in porinemo zgornji del razporka tako daleč naprej, da je spodnji del razporka prekrit z zadrgo. nato z lica naudarimo in prešijemo zgornji del zadrge. Na spodnjem koncu prešijemo prečno ali v rahlem loku proti šivu.
Če hočemo všiti zadrgo v razporek tako, da je VIDNA in da služi hkrati tudi za okras, najprej izdelamo razporek. Urežemo oblogo za razporek, ki naj bo za 8 cm širša in 10 cm daljša od zadrge, ter jo položimo z licem na lice na zaznamovano linijo razporka.
Prešijemo pravokotnik, ki je dolg in širok kot zobci zadrge, ga prerežemo po sredini do 1 cm pred prečnima stranicama in poševno zarežemo v vogale. Trak povlečemo na narobno stran tako,m da je na licu neviden. Rob naudarimo in prelikamo.
Zadrgo naudarimo v razporek tako, da se začetek in konec zadrge natanko ujemata z začetkom in koncem razporka. Nato z lica prešijemo zadrgo 2 mm od pregibnega roba.

DELJIVO ZADRGO uporabljamo pri športnih oblačilih in oblačilih za prosti čas. Všijemo jo vedno, še preden iz delamo zagib in oblogo. Stična robova spnemo z naudarkom in ju polikamo.
Zaprto zadrgo položimo z licem na dodatka za šiv. zobci zadrge ležijo na šivni brazdi. naudarimo 0,6-1 cm od sredinskega šiva.
Oblačilo obrnemo na lice. Zadrgo prešijemo vzdolž naudarne črte. Pri tem pazimo, da teče šiv po vsej dolžini zadrge enako dalež od prešivne črte. začetek in konec dobro zadelamo z nekaj zadnjimi vbodi.

Če naj bo ZADRGA VŠITA MED GORNJIM BLAGOM IN OBLOGO, prešivamo deljena traka zadrge z licem na lice na dodatek za šiv. Zobci ležijo tik pred prešivno črto na prednji sredini.
nato naudarimo oblogo, kot je to že opisano, ter jo našijemo s srednjimi prešivnimi vbodi po našivni črti zadrge (z narobne strani gornjega dela).
Oblogo obrnemo na narobno stran in zobci zadrge postanejo vidni. Rob natančno naudarimo in polikamo. Da zadrga ne bo priščipnila obloge, zadrgo še enkrat prešijemo tik ob robu z lica.



1. ABC šivanja; Almut Bree; Mladinska knjiga Ljubljana 1988 [266,267,268,269]

Ni komentarjev:

Objavite komentar