ponedeljek, 8. oktober 2012

TEHNIKE 38/365 - šivanje / gumbnice / strojno izdelane gumbnice / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

TEHNIKE 38/365 - šivanje / gumbnice / strojno izdelane gumbnice / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

Kadar zapenjamo oblačila z gumbi, moramo izdelati tudi ustrezne GUMBNICE. Poznamo tri osnovne vrste gumbnic: STROJNO OBŠITE ali OBZANKANE gumbnice, KROJAŠKE gumbnice in PASPULIRANE gumbnice. Poleg teh osnovnih vrst gumbnic obstajajo še NEPRAVE gumbnice za pravo in umetno usnje. Namesto z gumbnicami pa lahko zapenjamo oblačilo tudi z ZANKAMI IZ BLAGA.


Preden se lotimo izdelave gumbnic, ojačamo obrobo za gumbnice s podstavo. Pri ženskih oblačilih, ki jih zapenjamo spredaj, izdelamo gumbnice v DESNEM prednjem predelu, pri moških oblačilih pa v LEVEM sprednjem delu.
Pri tem je popolnoma vseeno ali bodo gumbnice tekle vodoravno ali navpično.

Lego gugmbnice zaznamujemo s kredo, bicikami ali z naudarno nitjo. Vodoravne gumbniced se začenjajo 2 mm pred vrisano sredino, navpične gumbnice pa ležijo natanko na prednji ali zadnji strani. Med obzankane gumbnice spadajo ročno in strojno obzankane ali obšite gumbnice. Pri obojih šivamo skozi vse plasti blaga.


STROJNO IZDELANE GUMBNICE

Avtomatsko lahko izdelujemo gumbnice tudi s šivalnimi stroji, ki  imajo enostavne uporabne vbode.
V specializiranih trgovinah prodajajo posebno prejo za strojno obzankane gumbnice. Sicer pa lahko šivamo gumbnice s svilo za šivanje, bombažno in poliestgersko prajo ter s tanko prejo za vezenje ali krpanje.
Med šivanjem gumbnic napetost zgornje niti nekoliko popustimo.

STROJNO IZDELANE GUMBNICE, ki jih šivamo s šivalnim strojem z uporabnimi vbodi, so ststavljene iz dveh vrst cikcakastih vbodov, ki jih na koncu utrdimo z mostiči. Gumbnico lahko na splošno šivamo prk vložne niti ali brez nje. Vložno nit pa uporabljamo vedno pri elastičnih vrstah blaga, saj bodo gumbnice le tedaj ohranile svojo obliko in se ne bodo raztegovale.

Moderni šivalni stroji imajo posebne priprave za šivanje gumbnic, ki nam delo olajšajo, poleg tega pa so z njimi izdelane gumbnice lepše in bolj enakomerne.

Pri strijih s cikcakastimi vbodi določimo dolžino in širino vbodov na poskusni gumbnici.

Prešijemo prvo vrsto cikcakastih vbodov od enega do drugega konca gumbnice in pustimo iglo v blagu na sredinski linijil. Dvignemo šivalno tačko in zasukamo blago okoli igle za 180°.

Tačko spustimo navzdol in nastavimo želeno širino vbodov za mostič. Naredimo pet vbodov. Tačko zopet dvignemo in blago spet zasukamo. Naravnamo prvotno širino vbodov.
Prešijmo drugo vrsto cikcakastih vbodov in zaključimo gumbnico z drugim mostičem. Nit zadelamo s prednjimi in zadnjimi vbodi. Kadar izdelujemo gumbnico z vložno nitjo, nit enakomerno pritegujemo. Konec niti odstrižemo ali zašijemo.

Zatem gumbnico previdno zaražemo s pripravo za paranje ali z ostrimi škarjami.

Na levi strani tačke je entimetrska skala, s katero si lahko pomagamo n izdelamo več enako dolgih gumbnic. Gumb položimo na ustrezno tabelo za mere in določimo dolžino gumbnice.

Vložimo vložno nit in porinemo tirnico tačke za šivanje gumbnic naprej do pripira. Obšijemo prvo stran gumbnice, pritisnemo na tipko za mostiče in napravimo pet vbodov. Nato obšijemo drugo polovico gumbnice. Blaga ne obrapčamo, ker stroj avtomatsko šiva vzvratno.

Izdelamo drugi mostič in zadelamo niti. gumbnico zarežemo z ostgrimi škarjami ali nožičkom za paranje. Pred oba mostiča zabodemo po eno buciko, da ju ne poškodujemo.


 1. ABC šivanja; Almut Bree; Mladinska knjiga Ljubljana 1988 [258,259]

Ni komentarjev:

Objavite komentar