petek, 12. oktober 2012

TEHNIKE 42/365 - šivanje / gumbnice / zapenjanje z zankami iz blaga / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

TEHNIKE 42/365 - šivanje / gumbnice / zapenjanje z zankami iz blaga / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

Kadar zapenjamo oblačila z gumbi, moramo izdelati tudi ustrezne GUMBNICE. Poznamo tri osnovne vrste gumbnic: STROJNO OBŠITE ali OBZANKANE gumbnice, KROJAŠKE gumbnice in PASPULIRANE gumbnice. Poleg teh osnovnih vrst gumbnic obstajajo še NEPRAVE gumbnice za pravo in umetno usnje. Namesto z gumbnicami pa lahko zapenjamo oblačilo tudi z ZANKAMI IZ BLAGA.


Preden se lotimo izdelave gumbnic, ojačamo obrobo za gumbnice s podstavo. Pri ženskih oblačilih, ki jih zapenjamo spredaj, izdelamo gumbnice v DESNEM prednjem predelu, pri moških oblačilih pa v LEVEM sprednjem delu.
Pri tem je popolnoma vseeno ali bodo gumbnice tekle vodoravno ali navpično.

Lego gugmbnice zaznamujemo s kredo, bicikami ali z naudarno nitjo. Vodoravne gumbniced se začenjajo 2 mm pred vrisano sredino, navpične gumbnice pa ležijo natanko na prednji ali zadnji strani. Med obzankane gumbnice spadajo ročno in strojno obzankane ali obšite gumbnice. Pri obojih šivamo skozi vse plasti blaga.

ZAPENJANJE Z ZANKAMI IZ BLAGA

Okrasne zanke in kroglasti gumbi so zelo primerni za elegantna oblačila in služijo hkrati tudi kot okras.

Urežemo 2-2,5 sm širok poševnen trak. preganemo ga na polovico z licem na lice in ga prešijemo glede na vrsto blaga 3-5 mm od pregibnega roba.  Med šivanjem ga rahlo nategujemo. dodatka za šiv ne obstrižemo, saj zapolnjuje cevčico.

Na enem koncu cevčice pritrdimo debelo nit, vdeto v večjo in debelejši šivanko in jo potisnemo z ušesom naprej skozi cevčido do njenega drugega konca tako, da sevčico obrnemo na lice.
Velikost zank in presledek med njimi je odvisen od gumbov. Čim drobnejši so gumbik, tem tesneje naj ležijo zanke druga poleg druge. Linija za gumbe leži natanko na prešivni črti oblačila.

Gumb položimo s sredino na linijo za gumbe in ga ovijemo s cevčico. Dodamo 1,5 cm po dolžini. Narežemo potrebno število zank in jih pripnemo z lica na rezni rob zgornjega dela.

Pomagamo si z lepilnim trakom, da se zanke ne bodo premikale. Zanke naudarimo vzdolž linije za gumbe in nato odstranimo lepilni trak. Ob logo položimo z licem na zanke tako, da ležijo zanke med obema plastema (med oblogo in delom oblačila).

Oblogo prešijemo vzdolž prešivne črte in jo zaganemo navznoter tako, da se zanke pojavijo ob pregibnem robu prednje sredinel ŽDa se obloga ne bo premakn ila, prešijemo podšiv. Obrobek z zankami položimo na nasproti ležeči del in zaznamujemo lego gumbov.






1. ABC šivanja; Almut Bree; Mladinska knjiga Ljubljana 1988 [262,263]

Ni komentarjev:

Objavite komentar