ponedeljek, 15. oktober 2012

TEHNIKE 45/365 - šivanje / naudarjanje / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

TEHNIKE 45/365 - šivanje / naudarjanje / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja 

Še preden posamezhne dele sešijemo, jih spnemo z naudarkom in premerimo. Zlasti šivanja nevešče začetnice se naudarjanju ne smejo iogniti, saj bomo prešiti šiv raparali veliko teže kot pa izvlekli naudarno nit. Pogosto naudarjamo tudi mes šivanjem in si tako olajšujemo delo, kot npr. pri izdelavi ovratnika ali zapestnikov, pri vstavljanju zadrge in podobno. Najprej naudarimo všitke, nato sledijo ramenski, stranski in rokavni šivi.

NAUDARNI VBODI so dolgi približno 1 cm. Šivamo v enakomernih presledkih od desne proti levi. Šivamo tesno ob naudarni črti.

Za naudarjanje stranskih šivov ali zagibov uporabljamo EKSPRESNI VBOD. Tako ko naudarni vbod je tudi ekspresni vbod prednji vbod, šivamo pa ga v večjih presledkoh (1,5 cm). Pri šivanju uporabljamo cenejšo naudarno prejo.

Urezane dele lahko naudarimo tudi s strojem in jih nato pomerimo. Napravo za pomik blaga pogreznemo, tako da lahko blago poljubno povlečemo navzad. Da bomo po končanem šivanju laže izvlekli spodnjo nit nekoliko popustimo napetost zgornje niti.



 1. ABC šivanja; Almut Bree; Mladinska knjiga Ljubljana 1988 [224,225]


Ni komentarjev:

Objavite komentar