petek, 5. oktober 2012

TEHNIKE 35/365 - šivanje / krpanje / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

TEHNIKE 35/365 - šivanje / krpanje / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

KRPANJE

1. Pri krpanju nadomestimo obrabljeno ali strgano nit v tkanini z novo nitjo.
2. Če majhne luknje zakrpamo takoj in ne čakamo, da bi se povečale, si prihranimo veliko dela.
3,. Najlonskih nogavic se ponavadi ne splača krpati; zavrzimo jih in kupimo druge. Drugače je z volnenimi in bombažnimi, ki so močnejše od najlonskih.
4. Krpanec naj bo vedno iz enakega materiala, kot je blago, ki ga krpamo; bombaž krpamo z bombažem, volno z volno, itd. Poleg tega mora biti tudi enako debel. če je predebel, bo tkanino vlekel in jo ponovno strgal, če je pretanek, pa bomo luknjo krpali dvakrat dlje, strgala pa se bo veliko prej.
5. Pri krpanju si vedno pomagajmo z gobico za krpanje, da je volna napeta in da jo laže šivamo.
6. KAKO KRPAMO
 Okrog luknje naredimo širok okvir iz navadnih vbodov, nato na začetku okvirja šivanko večkrat zabodemo v tkanino, potegnemo krpanec prek luknje in znova naredimo nekaj vbodov v tkanino. Potem šivanko obrnemo in šivamo v nasprotni smeri, vendar vzporedno s prejšnjo nitjo. Tako naredimo prek luknje vodoravno mrežo.
Zdaj vbodemo šivanko pravokotno na vodoravne niti in izmenoma pod in nad njimi. Ves čas šivamo zelo narahlo, da na novo stkani del ne bo vlekel.

KRPANJE ROKAVIC

Rokavice nataknemo na prste, da so napete. Desničćarji naj tidi desno rokavico nataknejo na levo roko. krpamo jih tako, kot je opisano zgoraj pri krpanju.


KRZNENO OBLAČILO

1. Potrebujemo košček enakega krzna.
2. Če je obrabljeni del, ki ga je treba zakrpati, blizi šiva, bomo najbrž morali oblačilo tudi skrajšati.
3. Preverimo, ali krznena krpa po barvi in vzorcu ustreza tistemu delu krzna, na katerega jo bomo vložili. Tudi dlake morajo ležati v isto smer.
4. Obrabljeni del krzna izrežemo, Nato odrežemo natanko tako velik kos krzna, kakršen je izrezani del in ga položimo na luknjo.
5. Robove krpe in luknje sešijemo z drobnimi šivi.
6. Krzno okoli krpe pokrtačimo z mehkim čopičem in sicer v smeri dlak.

VOLNENA PLETENINE

1. Naši najljubši puloverji in jopice so ponavadi še lepi, le ob zapestju so malce obrabljeni ali pa se je nekje spustila zanka. Vse to lahko brez težav popravimo.
2. v olnene pletenine vedno krpajmo z volno, ki naj bo po barvi in kakovosti čimbolj podobna tisti, iz katere je oblačilo. Tako ne bomo niti opazili, da je zašito.
3. Spuščene zanke popravljamo s kvačko. na koncu pritrdimo zanko z varnostno zaponko ali jo prišijemo z enim vbodom, da se ne spusti, ko popravljamo naslednjo zanko.




Literatura in viri:
1. 4000 nasvetov za dom in družino, ABC gospodinjstva; Barty Phillips; Založba mladinska knjiga Ljubljana 1990 [283]


Ni komentarjev:

Objavite komentar