sreda, 17. oktober 2012

TEHNIKE 47/365 - šivanje / prešivi / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

TEHNIKE 47/365 - šivanje / prešivi / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

S prešivi lahko oblačilo olepšamo, lahko poudarimo modne detajle, dosežemo posebne učinke ali pa splošnčimo prešivne robove. okrasno prešivamo vedno na licu blaga. kadar želimo, da bi bili šibi še posebno vidni in izraziti, prešivamo s prejo za strojno vezenje. Če nimamo barvno ustrezajočega sukanca, napeljemo v iglo dvojno nit. Obe niti lećita med istima kolutoma za napetost in ju vodimo skozi iglino ušesce. za spodnjo nit uporabimo običajen sukaned.

Dolžino vbodov naravnamo glede na želeni uinek, uporabljeno prejo in blago, ki ga prešivam. Pri mehkejših vrstah blaga naj bodo vbodi čim daljši. Ustrezno reguliramo tudi napetost niti. Pri zelo debelilh vrstah blaga vključimo na šivalnem stroju dvojni pomik blaga. Robno ravnili in vgravirane robne črte na vbodni polščici nam bodo pomagale, da bodo prešivi natančni in enakomerni. Okrasni šiv prešivamo lahko tesno ob robu ali za širino tačke od roba. Prešivanje tesno ob robu si olajšamo tako, da spremenimo lego vbodov ali lego igle za čivanje. Iglo nastavimo na levo ali na desno vbodno lego.

Pri prešivanju uporabljamo vedno brezhibno iglo, saj se bo sukanec sicer neenakomerno zategoval. Debelina igle mora biti prilagojena vrsti blaga.

Tudi navaden prešiv lahko postane okrasni šiv, če ga razlikamo in prešivamo zatem v enakem razmiku od prešivne črte skozi vrhnje blago in dodatke za šiv.

Tudi ploščati nadšiv je lahko okrasni šiv. Oba dodatka za šiv zalikamo na eno stran ter prešivamo skozi vrhnje blago in dodatka za šiv za tačko široko od prešivne črte.

Pri prešivanju vogalov ovratnikov si pomagamo z nitjo, ki jo pritrdimo v vsak vogal ovratnika. Ko prešivamo vogal, potegnemo po prvih vbodih v smeri pivanja za nit vogala. Tako dobi pomik blaga oporo, vogal pa je lepo izdelan.

Napotek:
Priljubljeni okrasni vbod je trojni okrasni vbod, ki ga imajo skoraj vsi modernejši šivalni stroji. Šivamo ga z običajnim sukancem, zelo lepo pa deluje predvsem na robovih reverjev in žepov.




1. ABC šivanja; Almut Bree; Mladinska knjiga Ljubljana 1988 [302,303]

Ni komentarjev:

Objavite komentar