četrtek, 4. oktober 2012

TEHNIKE 34/365 - šivanje / krzno in usnje / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

TEHNIKE 34/365 - šivanje / krzno in usnje / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

1. Dragocena krzna naj nam predelujejo samo strokovnjaki, s cenejšimi krznenimi oblačili ali s krznenimi dodatki pa se lahko ukvarjamo tudi sami.
2. Pri merjenju in prirezovanju bodimo previdni. Prepričajmo se, ali imamo dovolj krzna za oblačilo, ki ga hočemo sešioti. Ko je krzno odrezano, ga ne moremo več dostaviti.
3. Krzno vedno režćemo po usnjeni in nikoli po odlakani strani. Režemo ga z britvico ali s skalpelom. Nikoli ne smemo uporabljati navadnih ali nazobčanih škarij, ker odrežejo tudi dlake in se potem vidijo šivi.
4. Vedn o uporabljamo posebno šivanko za usnje, ki ima klinasto oblikovano konico, tako da se vbodne luknjice ne morejo zatrgati. Šivanka naj bo tanka.
5. Šivov ne smemo zategovati, sicer usnje razpoka. Morda bomo laže delali, če bomo pod šiv podložili kos lepenke.
6. KAKO REŽEMO KRZNO
Z odlakano stranjo ga položimo navzdol na stekleno ali lesonitno ploščo. Režemo ga z britvico ali s skalpelom in pri tem pazimo, da ne prerežemo dlak.
7. KAKO ŠIVAMO KRZNO
Oba robova položimo skupaj, da se stikata in s šivanko porinemo vse dlake navzdol. Šivamo s povoskano ali z močno bombažno nitjo. pri tem pazimo, da šivanko zabodemo v sam rob usnja.
8. Usnjene torbice popravljamo z usnjenii krpami, ki jih prilepimo z lepilom za usnje. Druge usnjene izdelke naj popravlja samo strokovnjak.
9. KAKO POPRAVIMO USNJENE ROKAVICE
Usnjene rokavice šivamo s posebno šivanko za usnje.
Razparane šive med prsti zašijemo z ravnim zančnim vbodom.
10. KRPANJE OBRABLJENIH PRSTOV
Obrabljeni del obrobimo s svileno nitjo in z zančnim vbodom. Nato šivamo enake vbode v vse bolj ozki spirali dokler ne prekrijemo vsega obrobljenega dela. Vbodi naj postajajo vse manjši in vse gosejši.


Literatura in viri:
1. 4000 nasvetov za dom in družino, ABC gospodinjstva; Barty Phillips; Založba mladinska knjiga Ljubljana 1990 [282]

Ni komentarjev:

Objavite komentar