ponedeljek, 1. oktober 2012

TEHNIKE 31/365 - šivanje / zgibi in robovi / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

TEHNIKE 31/365 - šivanje / zgibi in robovi / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

Poznamo še druge načine izdelovanja zgibov in robov.

Če rezne robove izdelamo, jih olepšamo, khrati pa tudi preprečimo, da bi se blago cefralo. Obstaja več načinov izdelave; od uporabljenega blaga pa je odvisno, kateri način bomo izbrai. Rezne robove izdelamo vedno, še preden urezane dele sešijemo, saj so dodatki za šive pri posameznih delih tedaj še ravni in nam ni treba paziti na stičišča šivov ali prašivne prehode več urezanih delov.

1. ZOBČASTE ŠKARJE so lahko različno dolge. Izdelovanje robov z zobčastimi škarjami je zagotovo najenostavnejši in hkrati tudi najcenejši način. Žal pa ga lahko uporabimo le pri oblačilih, ki jih nosimo le redko ali pa pri blagu, ki se ne cefra, saj s cikcakastim obstriženjem ne moremo preprečiti cefranja robov. Podlogo ali podstave pa lahko brez pomislekov izdelamo z zobčastimi škarjami.
Z zobčastimi škarjami obstrižemo vsak rob posebej. Kadar izdelujemo usnje ali umetno usnje, pa lahko z zobčastimi škarjami dosežemo tudi zelo učinkovite okrase. Sicer pa zobčaste škarje niso primerne za urezovanje blaga.
 2. Največkrat pa izdelujemo rezne robove s CIKCAKASTIMI VBODI. pri nastavljanju naprave za vbode upotevamo vrsto blaga in položimo dodatek za šiv pod tačko šivalnega stroja tako, da zabada igla izmenoma v blago in poleg blaga. Pazimo na napetost niti.
Oba stranska rezna robova izdelamo s srenjim cikcakastim vbodom. dolžina vboda je 2,5 cm, širina vboda pa 3, mm.

3.Šive, ki jih ni treba razlikati, lahko hkrati prešijemo in izdelamo z OVERLOCK VBODI. overlock vbodi, ki jih imajo v najrazličnejših inačisah vsi moderni šivalni stroji, so primerni predvsem za verižnata, platnena in elastična blaga.
4. Pri lahkih do srednje težkih vrstah blaga, ki se cefrajo, REZNE ROBOVE ZAPOGNEMO IN PREŠIJEMO. Dodatek za šiv zapognemo za 0,5 cm navznoter in prelikamo. Zapognjeni rob prešijemo tesno ob pregibni črti. Ko šiv razlikamo, pazimo, da robove ne potlačimo tako, da bi bili bidni na licu.

5. Najstarejši način izdelave robov je OBŠITJE NA OMETICO. Šivamo na roko. Z enojno nitjo obšivamo robove s približno 0,5 cm globokimi, enakomerno razmaknjenimi vbodi. robovi se ne smejo vihati. Niti le rahlo zategujemo.

6. Rezne robove zelo lahkih, presojnih blag zavarujemo z roliranim zagibom. Rob sesvaljkamo med palcem in kazalcem levice in robimo z drobnimi vbodi na OMETICO.

7. Šive pri nepodloženih jopah in plaščih izdelamo največkrat in najlepše s POŠEVNO URAZANIM TRAKOM. Robove ravno obstrižemo in jih ovijemo z zapognjenim poševnim trakom, nato pa prešijemo z zgornje strani.





8. Enako obrobimo rezne robove tudi z MRE ŽASTIM TRAKOM.


9. Najhitreje izdelamo zagib s posebno vrsto dvostransko lepljive flizeline, ki jo nalikamo. Dodatek za zagib zaganemo ob pregibni črti na narobno stran in podložimo pod dodatek ustrezno širok trak podstave. Natao zagib prelikamo. pazimo, da se z likalnikom ne dotaknemo podstave.


1. ABC šivanja; Almut Bree; Mladinska knjiga Ljubljana 1988 [222,223,224,225,233]

Ni komentarjev:

Objavite komentar