ponedeljek, 22. oktober 2012

TEHNIKE 52/365 - šivanje / razlike / poševno urezani trakovi / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

TEHNIKE 52/365 - šivanje / razlike / poševno urezani trakovi / osnovne tehnike ročnega in strojnega šivanja

Razlika med izdelavo vogalov POŠEVNO UREZANIH TRAKOV in  NAŠITKOV ali TRAKOV je v tem, da so našitki urezani vedno v ravni smeri niti, trakove pa zaganemo vedno navzven.
ZUNANJI VOGAL Z NAŠITKOM pripnemo na izdelani rob in prišijemo našitek z narobno stranjo na narobno stran do vogala. Zadelamo nit. Prosti našitek položimo prek našitega z licem na lice, pregibni rob leži natanko na spodnjem robu blaga. Pripnemo ga z buciko. Prosti del našitka zaganemo v stran, tako da nastane diagonalna guba. Gubo odrežemo; vogal pristrižemo na 1 cm. Razlikamo dodatek za šiv. Pripnemo in prišijemo prosti del našitka (začnemo natanko v vogalu), nato našijemo še notranja robova.

NAŠITKOV NAPUSTEK NA NOTRANJEM VOGALU
Z nekaj prešivnimi vbodi prešijemo okoli vogala.  Vogal poševno zarežemo in pazimo. da ne poškodujemo ojačevalnega šiva. Vogal razpremo.
Našitek pripnemo z odprtim robom z licem na lice na rezni rob tako, da se pregibna in prešivna črta pokrivata. Če naj bo našitek našit navzven, ga pripnemo z licem na lice na oblačilo in prišijemo z drobnimi vbodi.
Našitek zaganemo navznoter. Na zarezanih robovih nastane poševna guba. Našitek zaganemo navznoter in oblikujemo vogal. Nato z robnimi vbodi prirobimo gubo in našitek. Če zaganemo našitek na lice, poševno gubo na vogalu spnemo in prelikamo. Našitek našijemo na rob, robove gube na pa na vogalu nevidno sešijemo.

Literatura in viri:
1. ABC šivanja; Almut Bree; Mladinska knjiga Ljubljana 1988 [305]

Ni komentarjev:

Objavite komentar