četrtek, 6. september 2012

TEHNIKE 6/365 - računalnik / program PICASA3

TEHNIKE 6/365 - računalnik / program PICASA3


S programom Picasa 3 lahko organizirate, uredite in natisnete fotografije, shranjene v računalniku.

S programom Picasa 3 upravljajte fotografije na enem mestu in našli boste fotografije, na katere ste že pozabili. Z njim lahko odstranite praske in madeže ter učinek rdečih oči, obrežete slike in še več. Iz fotografij lahko ustvarite filme, lepljenke, diaprojekcije in še več. Enostaven prenos fotografij v Spletne albume Picaso za skupno rabo s prijatelji, družinskimi člani in drugimi.

Program Picasa 3 je najpreprostejši način iskanja, urejanja in skupne rabe fotografij, ki so shranjene na računalniku, na enem mestu.



 Ko odpremo program Picasa 3 se nam odpre veliko okno. Zgoraj imamo orodno vrstico z ogromno različnimi možnostmi za delo s programom. Pod njo sta dve ikoni, ena nam kaže KNJIŽNICO, kjer imamo vse slike, ki se nahajajo na računalniku, druga pa je UVOZ. Ko klikneš na to ikono, se odpre novo okno, kjer imamo zgoraj novo ikono UVOZI IZ, zraven pa je okence v katerem poiščeš mapo iz katere želiš vzeti sliko za obdelavo. Ko poiščeš sliko klikneš na ikono ODPRI in slika se ti prikaže na desni strani odprtega okna.
Če hočemo ustvariti kolaž slik, gremo v KNJIŽNICO, poiščemo slike, ki jih želimo jih OZNAČIMO, in zgoraj nad slikami kliknemo na ikono USTVARI KOLAŽ FOTOGRAFIJ, tam, pa lahko fotografije večaš, manjšaš, obračas, prekrivaš,....... dodajaš še druge fotografije itd. Spodaj pod sliko imamo še dve ikoni, ki ju lahko uporabljamo pri obdelavi slik. Levo spodaj pa so ikone OZADJE NAMIZJA, PONASTAVI, USTVARI KOLAŽ, na katerega kliknemo, ko smo končali z obdelavo in nam je izdelek všeč, da ga shranimo in okno ZAPRI.

To je zelo pripročen in razširjen program, ki ga uporablja veliko ljudi.

Tu pa je eden preprostejših primerkov ustvarjenega kolaža v programu Picasa 3.


Najhitreje in najlažje naložimo sliko na blog, če jo v Picasa 3 primemo in prinesemo na namizje, saj jo moramo drugače iskati z več kliki, v določenem albumu, če jo hočemo naložiti na blog. V  mojem primeru se slika shrani v mapo NIKO, potem MOJE SLIKE, potem PICASA in nazadnje KOLAŽI. Tako da je dosti bolj priročno, če jo damo na namizje in potem naložimo na blog.

Ni komentarjev:

Objavite komentar