nedelja, 16. september 2012

TEHNIKE 16/365 - vrvice

TEHNIKE 16/365 - vrvice

Izdelava različnih vrvic je lahko zelo zanimiva tako za otroke, kot za odrasle.
Vrvice lahko uporabljamo za različne namene.
Danes so zelo moderne vozlane zapestnice, verižice, pasovi, dodatki na torbicah, čevljih ipd.

Tu je prikazan en način izdelovanja vrvic, ki so sukane na okrog.

Za izdelavo teh vrvic sem uporabila kar strojček za pletenje las. Uporabila sem 3 različne barve vrvic, ki so ob enem še iz različnega materiala. Strojček ima prostora za 4 vrvice.

Za zvijanje vrvice sta potrebna dva človeka, saj na drugi strani mora nekdo držati vrvice, ker morajo biti kar dolge, čez celo sobo, da lahko narediš vrvico dolgo približno 2 metra. (enkrat več)
Na eni strani nekdo drži vrvice, na drugi pa jih vstavimo v strojček tako, da na vsako nit naredimo vozel, da se ne potegne iz strojčka.

Najprej se niti ovijajo same okoli svoje osi in to kar nekaj časa, od 3-5 minut. To je pri strojčku pod tipko A.
Potem, ko so se niti posamezno zavile, pa jih damo na drugem koncu skupaj, pri strojčku pa nastavimo gumb na tipko B. Sedaj se niti zavijajo v nasprotni strani kot prej in vse skupaj.
To zvijanje naj traja kar okrog 5 minut ali tako dolgo, da ko nit malo zrahljamo skoči skupaj.
Ko smo končali zvijanje, nit na obeh koncih še zmeraj držimo dokaj napeto, saj nam drugače ne bo uspelo narediti vrvice. Nekako se potrudimo in uspemo združiti oba konca niti, vendar naj je nit še zmeraj napeta. V sredini zamotane niti naj eden združi obe niti skupaj na manjšem delu, da se bosta obe niti prepletli in to je treba početi do konca nitk (4-5 krat ali še več).


 Po tem postopku nam bo uspelo dobiti lepo zavito spiralno nit.



Ni komentarjev:

Objavite komentar