petek, 21. september 2012

TEHNIKE 21/365 - šivanje / zgibi in robovi / osnovne tehnike šivanja s šivalnim strojem

TEHNIKE 21/365 - šivanje / zgibi in robovi / osnovne tehnike šivanja s šivalnim strojem

Pri vsakdanjem šivanju verjetno najpogosteje delamo razne zgibe, pa naj bo to na oblačilih, pohištvenem blagu ali na zavesah.

Vse spodnje robove oblačil izdelamo z zgibi. zgibi morajo biti čimbolj neopazni, razen tedaj, kadar želimo z njimi oblačilo okrasiti. Zgibni vbodi morajo biti zato na licu blaga komaj vidni.
Pri vseh zgibih zaznamujemo najprej pregibni rob zgiba. Širina in vrsta zagiba sta odvisni od oblike kroja in vrste blaga. Največkrat so zgibi široki od 3 do 6 cm.
Zgib vedno pripnemo, naudarimo in oblačilo znova pomerimo, šele nato ga zašijemo. Pri težkih in srednje težkih tkaninah zašijemo zgib z robnim vbodom, na tankih in prozornih tkaninah pa z nevidnim vbodom.
- Pri ravnih robovih naj meri zgibni dodatek od 5 do 7,5 cm. da bo tkanina težja in da bo lepše padala
- Če je rob okrogel ali nabran, naj bo zgibni dodatek ozek, da ga bomo laže šivali.
- Če hočemo zgib zašiti s skritim robni mvbodom, blago najprej obšijemo na ometico,m z zančnim vbodom ali pa ga cikcakasto obstrižemo. Nato tkanino obrnemo, rob naudarimo 12 mm od obšitega roba in nazadnje zgib prešijemo s skritim robnim vbodom.
- Če hočemo zgib zašiti z nevidnim vbodom, rob tkanine dvakrat zavihnemo, da nastane cevka, v katero bomo šivali nevidne bode. Pri prozornih tkaninah naj bo zavihek tako dolg kkot zgib, da skozi tkanino ne bo videti različnih robov blaga.

1. Da bo zgibna linija ravna, zgornjo linijo vedno zaznamujemo z ravnilom, lesenim metrom ali s posebno napravo za zaznamovanje zagibov.


2. Kako z buciko pritrdimo zgib? Tako, da bucike zabodemo pod pravim kotom glede na rob oblačila, tako bo blago, ko ga bomo pomerili. lepše padlo.
3. Pri STROJNO PRIŠITIH ZGIBIH izdelamo rezni rob in zaikamo zgib na zagibno črto ter ga naudarimo 0,5 cm od zaghibnega roba. Šivalni stroj nastavimo na slepi vbod. Zaganjeni rob teče ob tački šivalnega stroja in igla zajema le nit vrhnjega blaga.




4. Za ROLIRANI ZGIB pri tankih blagih potrebujemo posebno tačko. Rob zaganemo z dvojnim zagibom na narobno stran in ga zgladimo s prsti. Zaganjeni začetek potisnemo pod tačko, pridržimo začetek niti in si med prešivanjem pomagamo z rokami, da se blago enakomerno pomika.

5. Za PREŠITI ZGIB se odločimo le kadar so z okrasnimi šivi prešiti rudi drugi deli oblačila. Dodatek za zgib zaganemo na narobno stran in prelikamo. Rezni rob zaganeo nato še za 1 cm in prešijemo zagib tik ob robu s srednjimi prešivnimi vbodi.

6. Pri blagu, ki se močno cefra, zajamemo DODATEK ZA ZGIB S POŠEVNO UREZANIM TRAKOM. Poševni trak prišijemo z licem na lice na rezni rob. Z lica blaga prešijemo poševni trak po brazdi prvega šiva. Zagib prišijemo z nevidnimi vbodi.


7. DOSTAVLJENI ZGIB uporabimo, kadar nam zmanjka blaga za dodatek za zgib. Z lica prišijemo  barvno ustrezno blago za podlogo (široko približno 5 cm), jo zaganemo navznoter in skrbno naudarimo pregib zagiba. Nato zapognemno podlogo še za približno 1 cm in jo prišijemo z nevidnimi vbodi.
Literatura in viri:
1. 4000 nasvetov za dom in družino, ABC gospodinjstva; Barty Phillips; Založba mladinska knjiga Ljubljana 1990 [260,271]
2. ABC šivanja; Almut Bree; Mladinska knjiga Ljubljana 1988 [232,233]



Ni komentarjev:

Objavite komentar